Apostem per les energies sostenibles!
El sector de la biomassa està en constant expansió. I és per aquest motiu que, com qualsevol altre tipus d’energia, necessita estar lligat a un conjunt de normes i indicacions que cal seguir en tots els seus procediments.
És per aquest motiu que el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç ha fet públics una sèrie de documents oficials on s’expliquen amb tot detall diferents aspectes i normes relacionades amb el sector de la biomassa. I com que volem que esteu tan informats com nosaltres, a continuació us deixem l’enllaç directe als documents normatius més destacats.
Consulta la normativa
Fes un cop d’ull al reglament! Fes clic a cada enllaç per accedir directament al document normatiu.
Empreses i serveis energètics
Aquest document té com a principal objectiu informar de les activitats que poden desenvolupar les Empreses de Serveis Energètics en el mercat actual de la biomassa amb finalitats energètiques, especialment en els projectes de producció i distribució d’energia tèrmica.
Climatització amb Biomassa
Aquest document té com a principal objectiu presentar diversos sistemes utilitzats per donar un servei de climatització, és a dir, calor per a calefacció en hivern i aigua calenta sanitària tot l’any, i producció de fred generalment a l’estiu, no només en el sector industrial sinó també en els sectors residencial i terciari.
Producció elèctrica i cogeneració
En aquest document s’aborda la producció d’energia elèctrica i la cogeneració, producció combinada d’electricitat i calor o fred, emprant com combustible la biomassa en el seu sentit ampli, és a dir, a partir de biomasses brutes.
Maquinària agrícola i forestal
La producció i obtenció de biomassa com a material procedent bé de cultius, bé de l’explotació de la muntanya amb altres fins, són activitats que es han de mecanitzar tot el possible amb l’objectiu de reduir costos i optimitzar la productivitat, a més de limitar treballs manuals penosos.
Gasificació
S’anomena gasificació de biomassa a un conjunt de reaccions termes que es produeix en un ambient pobre en oxigen, i que dóna com resultat la transformació d’un sòlid en una sèrie de gasos susceptibles de ser utilitzats en una caldera, en una turbina o en un motor, després de ser degudament condicionats.
Edificis
Des dels sistemes de recollida i compactació de la biomassa, fins a la reducció de les emissions gasoses (molt més enllà de la norma), hi ha equipament i tecnologia disponible al mercat.
Cultius energètics
La biomassa per a energia s’obté majoritàriament de les indústries de primera i segona transformació dels productes agrícoles i forestals, dels residus d’explotacions ramaderes, de les restes d’aprofitaments forestals, dels residus dels cultius i també de cultius implantats i explotats amb l’únic objectiu de l’obtenció de biomassa.
Reglament d'instal·lacions tèrmiques en edificis
El RITE, estableix les exigències d’eficiència energètica i seguretat que han de complir les instal·lacions tèrmiques en els edificis per atendre la demanda de benestar i higiene de les persones tant en les fases de disseny, dimensionat i muntatge, com durant el seu ús i manteniment.
Procediments del Règim Especial
Aquest document té com a principal objectiu aproximar els procediments del Règim Especial als agents d’altres sectors que potencialment poden ser promotors de projectes de generació i cogeneració amb biomassa.
Xarxes de distribució tèrmica
Les aplicacions tèrmiques amb producció de calor i aigua calenta sanitària són les més comunes dins el sector de la biomassa, si bé pot utilitzar-se també per a la producció de fred i d’electricitat.
Indústria
Aquest document té com a principal objectiu presentar l’ús eficient de la biomassa per a aplicacions tèrmiques en la indústria i descriure el desenvolupament en la pràctica d’algunes instal·lacions en diversos sectors industrials.
Experiències amb biomassa agrícola i forestal per a ús energètic
Aquest document té com a principal objectiu fer un breu recorregut per les experiències recents a Espanya de la gestió i aprofitament de la biomassa sòlida, tant de masses forestals llenyoses i conreus herbacis, com de restes d’aprofitaments forestals i agrícoles.